Rezygnacja z nabiału i zastąpienie tego czymś alternatywnym może mieć wiele powodów. Weganie przykładowo sięgają po mleko roślinne w zastępie odzwierzęcego z powodów etyczno-filozoficznych. Ponadto istnieją glosy, że białko zwierzęce z mleka wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie, a coraz powszechniej występująca nietolerancja laktozy powoduje, że wiele osób z mleka rezygnuje, jako z produktu, który zawiera laktozy najwięcej. Szczególną uwagę tutaj należy skupić na dzieciach, pośród których coraz częściej wykrywane są różnorakie alergie, w tym uczulenie na białko mleka krowiego. Jeszcze inni mleka krowiego ani koziego nie lubią albo pragną wprowadzić do swoich diet coś nowego, smakującego inaczej.

Mleko roślinne – rodzaje

Napój mleko podobny z roślin, gdyż tak należy nazywać prawidłowo takie produkty ze względu na rezerwacje nazwy mleko dla wydzieliny gruczołów mlecznych samic ssaków, można otrzymać z wielu roślin. Najpowszechniejsze i najłatwiej dostępne są napoje z takich owoców roślin jak ziarna soi, ryżu i owsa, czy z migdałów albo z orzecha kokosowego. Nie oznacza to jednak, że na tym się lista zamyka, gdyż warto miksować różne ziarna oraz owoce i uzyskiwać niejako nowe, interesujące smaki. Mleko można uzyskać np. z orzechów laskowych, włoskich i brazylijskich, z nasion konopi, maku, słonecznika i dyni, czy nawet z ziaren gryki, orkiszu czy prosa. Każdy z uzyskanych w ten sposób mleko podobnych napojów, pod warunkiem wysokiej jakości surowca, dostarczy wysokowartościowego, bogatego w białko, witaminy i mikroelementy, pokarmu.

Napoje roślinne ze sklepów mogą nie spełniać naszych oczekiwań. Nie dość, że są to produkty pasteryzowane, a więc uboższe w składniki odżywcze, to jeszcze ubogacone w niepożądany cukier, sól, rafinowane oleje oraz różne syntetyczne stabilizatory, konserwanty i barwniki, a także trzeba na nie wydawać krocie. Czy w takim razie istnieje alternatywa? Otóż najlepiej mleko roślinne zrobić samodzielnie, a mając do dyspozycji odpowiedni sprzęt, będzie to prostsze niż mogłoby się nam wydawać.

Jak mleko roślinne zrobić samodzielnie?

Metod wywarzania napojów roślinnych domowym sposobem jest sporo i mogą się one różnić i użyciem sprzętów i pracochłonnością. Wspólnym mianownikiem dla wszystkich jest natomiast konieczność namoczenia produktu, z którego ma powstać mleko w wodzie. Czy nasiona, czy orzechy, zanurzamy w wodzie i zostawiamy na noc, a proporcje są już indywidualne dla każdego produktu.

Mleko ryżowe z wyciskarki wolnoobrotowej

Mleko ryżowe charakteryzuje się tym, że pomimo ma niskiej zawartości białka i składników odżywczych, często jest jedyną dostępną opcją dla osób uczulonych na zboża, orzechy, czy nabiał. Jest przy tym lżejsze od mleka sojowego, a w smaku jest podobne do mleka krowiego. Przygotowywane przez nas w domu może być wzbogacone miodem, cynamonem a nawet daktylami. Przygotowanie mleka ryżowego jest również bardzo proste, gdyż wystarczy posiadać blender do zmiksowania ugotowanego ryżu z wodą. Dowiedz się więcej w artykule na https://hurompolska.pl/blog/przepisy/jak-zrobic-mleko-ryzowe-jaglane-i-owsiane-w-wyciskarce-elektrycznej/ >>

Jeszcze lepiej będzie, gdy w domu mamy wyciskarkę wolnoobrotową, gdyż wówczas przygotowanie mleka roślinnego będzie i łatwe, i przyjemne. Przy takim sprzęcie nie ma potrzeby odsączania mleka za pomocą sitek, gazy czy też specjalnych woreczków, a dodatkowo uzyskujemy maksymalną ilość mleka. Za sprawą wyciskarki wolnoobrotowej nie musimy się przy tym ograniczać do ryżu, czy soi, migdałów albo kokosa, gdyż mleko zrobimy również z orzechów włoskich, laskowych, czy owoców nerkowca.

Mleko roślinne może zastąpić mleko krowie a nawet kozie w wielu aspektach żywieniowych – dodamy go do musli, zabielimy nim kawę, a posłuży również do wyrobienia naleśników czy jako dodatek do wegańskich ciast. Wybór mleka roślinnego to dosyć poważny i ważny krok w kierunku dbania o naturalne środowisko.