Olej z opuncji figowej kojarzy się z wieloma pozytywnymi właściwościami. Przede wszystkim doskonale się wchłania, ale też nawilża skórę i redukuje zmarszczki. Jeśli ktoś chce sięgnąć po sprawdzony specyfik, który nawiąże skuteczną walkę ze zmarszczkami, w tym przypadku nie powinien się rozczarować. Co prawda jest nieco droższy od innych rodzajów oleju, ale za to niezwykle wydajny. Opuncja figowa cechuje się szerokim zastosowaniem, ponieważ można ją napotkać m.in. w kosmetyce, medycynie naturalnej, ale też kuchni.

Opuncja figowa - dlaczego zdobywa tak duże uznanie?

Olej z opuncji figowej produkowany jest z nasion. Do zbiorów fig dochodzi zaledwie kilka dni w ciągu całego roku. Zebrane owoce są następnie suszone przez dłuższy czas na słońcu, a później wydobywa się z nich pestki. Co najważniejsze olej musi być tłoczony na zimno. Proces pozyskiwania jest dość żmudny, dlatego trzeba się w to należycie zaangażować. Wyprodukowanie jednego litra oleju z tej kategorii niesie za sobą konieczność zebrania około jednego miliona pestek. 

Stosowanie tego typu oleju doprowadza do tego, iż skóra jest zdecydowanie gładsza, sprężysta, delikatna i elastyczna. Poza tym odzyskuje blask i staje się promienna. Jest też należycie odżywiona i zregenerowana. W składzie takiego oleju znajdzie się jedynie sprawdzone składniki, a konkretniej witaminy, kwasy tłuszczowe, antyoksydanty czy też aminokwasy. Podstawową rolę odgrywa witamina A, która skutecznie niweluje wolne rodniki. 

Osoby sięgające po olej z opuncji figowej mogą mieć stuprocentową pewność tego, że zadziałają korzystnie na proces regeneracji naskórka. Poza tym uzyska się działanie łagodzące, kojące i przeciwzapalne. Zahamuje się także proces starzenia się skóry. Kwasy tłuszczowe ochronią skórę przed nadmiarem promieni UV.

Olej z opuncji figowej - co jeszcze się w nim znajdzie i jakie są jego zalety?

W oleju z opuncji figowej znajdzie się wiele uznanych i cenionych składników, takich jak: wapń, fosfor, potas czy też magnez. Tego typu elementy zapobiegają utracie wilgoci czy też działają, jak warstwa ochronna.

Olej doprowadzi do tego, iż dojdzie do stymulacji wzrostu nowej skóry, usunie się przebarwienia, zmniejszy się pory i "worki" pod oczami, a do tego skóra stanie się jędrna i pozbawiona czerwonych punktów. Znikną z niej także wszelkie blizny. 

Olej można stosować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym jest oczywiście bezpośrednie wklepywanie go w skórę. Wystarczą zaledwie 2 krople, aby udanie posmarować całą twarz. Można go połączyć z kremami i balsamami. Oprócz tego sprawdza się w połączeniach z awokado, pestkami moreli, oliwą z oliwek i migdałami. Z takich składników tworzy się wydajne mieszanki do masażu, które mogą być stosowane również podczas relaksacyjnych kąpieli. Jeśli ktoś potrzebuje się udanie zregenerować i odżywić swoją skórę, tego typu olej spełni jego oczekiwania w stu procentach. Lepiej wydać nieco więcej pieniędzy i mieć pewność, że olej zadziała tak, jak życzy sobie tego użytkownik. Produkt jest wart swojej ceny.