Krzew paczuli zaliczany jest do takiej samej rodziny, co mięta. Uprawiany jest on w Azji, Afryce i na Karaibach. Ma specyficzny ziemisty zapach i gęstą konsystencję w kolorze żółtym bądź zielono-brązowym. Olejek z paczuli uzyskiwany jest w procesie destylacji z liści i kwiatów, które zostały wcześniej osuszone, po czym poddane częściowemu procesowi fermentacji. Co ciekawe, im więcej czasu ma olejek, tym jest on drogocenniejszy, a jego barwa staje się ciemniejsza. Aż 30 procent zawartości olejku to alkohol paczulowy. Jest on uznawany za środek przeciwbakteryjny, odkażający, przeciwgrzybiczy. Ponadto, wykazuje się właściwościami antyutleniającymi, antydepresyjnymi i uspokajającymi. Olejek paczulowy reguluje system nerwowy i wzmacnia go. Można go stosować profilaktycznie przeciw rozwojowi infekcji. Znajduje on wiele różnych zastosowań, jest to więc olej niezwykle uniwersalny.

Jak pachnie paczula?

Olejek patchouli ma charakterystyczny orientalno-ziemisty zapach, który stał się cechą rozpoznawczą orientalnych tkanin. Stosowano go od XIX w. do ochrony zwojów jedwabiu przed różnymi insektami, które mogłoby zniszczyć delikatny materiał. Dzięki swojemu cudownemu zapachowi olejek patchouli zyskał duże uznanie w przemyśle perfumiarskim. Od stuleci wykorzystuje się go do opracowywania kompozycji zapachowych. Ponadto, jest on uznawany również za jeden z afrodyzjaków. Zapach olejku określany jest jako esencjonalny, głęboki, słodki, lecz także drzewno-ziemny. Jeśli chodzi o jego skład chemiczny, zapach wynika z mieszaniny różnych związków eterycznych, czyli: paczulenu, seychelenu, kariofilenu oraz guajenu.

olejki

Olejek patchouli: zastosowanie

Olejek patchouli jest ceniony przez ludzkość i wykorzystywany już od tysięcy lat. Pierwsi mieszkańcy Europy dokonywali wymiany funta paczula za funt złota. Rzymianie korzystali z krzewu paczuli, jako z naturalnego sposobu na pobudzenie trawienia. Ponadto ten cenny olej znalazł zastosowanie także w tradycyjnej medycynie azjatyckiej, głównie w Japonii, Chinach i Malezji. Stosowano go jako pomoc przy schorzeniach skórnych (łupież, suchość skóry, trądzik, egzema, zapalenie skóry). Jest on także świetnym środkiem w pielęgnacji włosów. Pomaga w szybszym gojeniu się ran, zmniejsza ryzyko powstania blizn. W Indiach wykorzystywano go w celu wzmocnienia pożądania seksualnego w tantrycznych praktykach seksualnych. Olejek patchouli wpływa świetnie na stan skóry. Jego regularna aplikacja sprawia, iż cera przestaje nadmiernie produkować sebum. Taki preparat jest doskonały do wykonywania masażu relaksacyjnego całego ciała, świetnie odżywia i nawilża skórę. Można go dodać do ulubionego kosmetyku, kremu, balsamu do ciała czy maseczki. Zwiększy siłę działania innych kosmetyków i będzie walczył skutecznie z cellulitem. Można dodać jego parę kropel do wody podczas kąpieli, pozwoli na relaks i odprężenie, ponadto doskonale zadziała na skórę całego ciała.

Środki z dodatkiem olejku paczulowego wykazują się drogocennym działaniem zwłaszcza w przypadku skóry suchej, zniszczonej, dojrzałej i o niskim napięciu. Znajdujące się w olejku substancje działają regenerująco na skórę, pomagają tkankom w odbudowie, zwiększają napięcie i ujędrnienie nawet odwodnionej cery. Oprócz tego działają antyseptycznie, tonizują, zamykają pory oraz redukują zaczerwienienia. Olejek patchouli stosowany jest także jako zapach do tkanin i środek odstraszający mole. Chętnie wybierany do tkanin eksportowanych do innych krajów. Kojarzy się przez to z orientalnymi ubraniami. Współcześnie olejek ten ze względu na swój przyjemny zapach jest niekiedy składnikiem naturalnych płynów do prania. Dzięki niemu wyprana odzież ma cudowny zapach. Aktualnie olejek patchouli najczęściej używany jest do pielęgnacji skóry i podczas higieny osobistej czy też jako odświeżasz powietrza, aromat ręczników papierowych i detergent piorący. Jest to także częsty składnik perfum i kadzideł. Olejek paczuli znalazł zastosowanie również w aromaterapii. Nadaje się do inhalacji, wystarczy dodać jego parę kropel do parownika czy dyfuzora. Działa uspokajająco pozwala na relaks i wyciszenie. Jest on wsparciem zwłaszcza w przypadku silnego stresu, stanów lękowych czy depresji. Wpływa kojąco na umysł i ciało, pomaga w medytacji.