"Tęczowe ciasto od dawna jest jednym z moich ulubionych na specjalną okazję - wygląda tak imponująco, ale to stosunkowo prosty proces. Wystarczy odłożyć trochę czasu na upieczenie trzech zestawów gąbek, a następnie udekorować swój showstopper - i upewniłam się, że jest mnóstwo lukru, więc nie ma niebezpieczeństwa, że zabraknie go na krótko przed końcem". Sarah Cook

Najlepsze wskazówki Sary...

Wyprostujcie gąbki

- Gąbki są celowo dość gęste, aby nie rosły za bardzo. Oznacza to, że nie powinny skończyć się nierówne lub zbyt zaokrąglone, więc nie powinny wymagać żadnego przycinania. Jeśli trzeba przyciąć ciasto będziesz tworzyć okruchy, co oznacza, że nie będzie wyglądać tak schludnie i dramatycznie. Zamiast tego będziesz miał jaskrawo kolorowe okruchy w lukrze między warstwami.

- Gąbki są również zaprojektowane tak, aby były gęste, więc wychodzą ładne i płaskie, i oczywiście, gdy jesteś warstwy tak wiele razem chcesz ładne i cienkie gąbki, więc Twoje ciasto nie kończy się zbyt duży do cięcia. Nie możesz też ułożyć sześciu okrągłych ciastek w stosy - zanim dojdziesz do górnej warstwy, krzywizna będzie tak wielka, że będziesz musiał zatrzasnąć górną gąbkę na pół, aby pasowała.

- Gąbki zrobiliśmy w parach, więc potrzebne są tylko dwie puszki na kanapki - kto ma sześć puszek tego samego rozmiaru? - nie my!

Używaj najlepszych barwników spożywczych

- Kolorystyka żywności musi być profesjonalnym standardem i sztuczna. Nie będziesz mógł używać naturalnych kolorów, ponieważ bledną one podczas pieczenia lub podgrzewania.

- Pasty są lepsze od płynów, ponieważ często są mocniejsze, co oznacza, że do ciasta dodaje się mniej płynów. Tak samo jest w przypadku słabszych, standardowych dla supermarketów barwników - im więcej będziesz musiał ich używać, tym bardziej mokre i gęste staną się gąbki. Jeśli dodasz więcej niż 1 łyżkę, zrekompensuj to dodając 1 łyżkę więcej mąki na każdą dodatkową łyżkę płynu.

- Niektóre barwniki mają zabawny smak, gdy są dodawane w dużych ilościach, więc używaj silniejszej pasty barwiącej lub podwójnej ilości ekstraktu waniliowego.

Twoje często zadawane pytania...

Jak uzyskać właściwą konsystencję lukru?
- Pierwotnie zrobiliśmy to ciasto z jasnokremowym serem lub mascarpone, więc lepiej będzie dla Ciebie. Jednak, ponieważ niektórzy z naszych kucharzy zmagali się z tym problemem, zmieniliśmy przepis na pełnotłusty ser śmietankowy, który jest znacznie bardziej stabilny - ale i tak nie powinien być bity w pobliżu tak bardzo jak inne lukierki.

Moje ciasto nie smakuje zbytnio - jak mogę to poprawić?
- Są to zwykłe gąbki waniliowe, więc powinny smakować jak krzyżówka zwykłej gąbki kanapkowej z ciastem z Madery, ale zbyt duże zabarwienie może pozostawić zabawny smak - zobacz wskazówki powyżej. Możesz zmieniać smak według własnego uznania, pod warunkiem, że nie dodasz dużej ilości płynu.

- Dodaj skórkę pomarańczową lub cytrynową, lub 1 łyżkę migdałów, malin, róży, mięty pieprzowej, ekstraktu z pomarańczy lub cytryny w miejsce wanilii. Albo dlaczego nie dopasować smaku do każdego koloru i stworzyć ciasto wielosmakowe i wielobarwne!

Gąbki wydają się gęste... Dlaczego tak jest?
- Jeśli piecze się je w odpowiedniej wielkości brytfannie w odpowiedniej temperaturze, powinny mieć konsystencję gąbki madera, ale nie powinny być tak lekkie jak gąbka wiktoriańska - zobacz powyżej dlaczego.

Dlaczego mój lukier nie był ustawiony?
- Prawdopodobnie został za mocno pobity przy robieniu: po pobiciu lukru z serem śmietankowym staje się on zbyt płynny i nie utwardza się ponownie bez względu na to, jak długo jest schłodzony. Jeśli używasz lekkiej ręki, postępuj dokładnie według instrukcji, kiedy i jak dodać każdy składnik lukru, lukier powinien być miękki, ale nadający się do smarowania, gdy tylko zostanie wykonany. Następnie możesz schłodzić ciasto w lodówce, aby je trochę usztywnić, jeśli je transportujesz lub chcesz, aby było bardziej jędrne. Gąbki nie powinny być jednak przechowywane w lodówce, więc upewnij się, że wyjmiesz je na około godzinę przed jedzeniem, bo inaczej będzie jędrne, a smak będzie stępiony przez zimno.

Więcej przydatnych wskazówek dotyczących pieczenia, które pomogą Ci osiągnąć sukces...

Pieczenie bardziej przypomina naukę niż gotowanie, więc bardzo ważne jest, aby traktować je jako takie.

- Upewnij się, że masz odpowiedni rozmiar puszki. Puszki są zawsze mierzone w poprzek podstawy lub na dole - nigdy na górze.

- Upewnij się, że Twój piekarnik pracuje w odpowiedniej temperaturze - lub wyreguluj pokrętła, aby się zmieściły. W kuchni testowej trzymamy termometr w każdym piekarniku, dzięki czemu możemy sprawdzić, czy jest on zawsze właściwy.

- Nie otwieraj drzwi! Za każdym razem, gdy otwierasz drzwi piekarnika, temperatura spada o około 30C i trwa kilka minut, aby wrócić do właściwej temperatury. Otwórz za wcześnie, a Twoje ciasto nie będzie rosło, będzie gęstsze, a nawet może się zawalić - staraj się więc nie podglądać!

- Nie zgaduj ilości - używaj cyfrowych wag i miarek oraz dzbanków i łyżek. Miarka łyżeczki nie jest taka sama jak ta, której używasz do mieszania herbaty!

Daj nam znać, jak się dostaniesz i nie krępuj się zadawać dalszych pytań w poniższych komentarzach...