Sałatki sprawdzają się przy każdej okazji, zarówno na co dzień, jak i w roli dodatków, które goszczą na naszych stołach podczas nieco bardziej wykwintnych okazali lub spotkań w rodzinnym gronie. Przepisów na sałatki jest mnóstwo – mięsne, wegetariańskie, ze świeżych czy konserwowych warzyw, a także z mniej popularnymi dodatkami. Sprawdź, po jakie składniki warto sięgnąć, aby zaskoczyć domowników niebanalnym daniem!

Sałatki z paluszkami krabowymi

Paluszki krabowe to dość niecodzienny składnik sałatek. Jednak warto zainspirować się sprawdzonymi pomysłami i dowiedzieć się, z czym go połączyć. Paluszki krabowe, czyli surimi, nie są tak naprawdę przygotowane z mięsa krabów, ale ryb – można je komponować z najróżniejszymi warzywami i innymi dodatkami. Jednym z pomysłów na doskonałą przekąskę jest sałatka z paluszkami krabowymi i ryżem. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć sycące danie. Można do niego dodać ser żółty, kukurydzę, cebulę oraz aksamitny majonez, który połączy wszystkie składniki (np. Majonez Lekki WINIARY). Jeśli nie mamy ochoty na danie z ryżem, możemy zastąpić go makaronem ryżowym.

Równie dobrym pomysłem na smaczną przekąskę jest sałatka z paluszkami krabowymi i krewetkami. Te dwa składniki świetnie smakują w połączeniu z owocami, takimi jak grejpfrut czy pomarańcza. Całość warto polać sosem Tabasco i keczupem. Dzięki takiemu połączeniu możemy odkryć zupełnie nowe smaki, a delikatny smak dania z pewnością przypadnie do gustu domownikom!

Sałatki z pieczarkami na kilka sposobów

Sałatka z pieczarkami jest równie sycąca, dlatego będzie doskonałą propozycją na pożywną kolację. Pieczarki dobrze komponują się z ziemniakami, jajkami ugotowanymi na twardo, ogórkami konserwowymi czy kalafiorem. Innym pomysłem na wykorzystanie tych grzybów może okazać się sałatka z pieczarkami i ryżem. Wystarczy tylko kilka składników, aby delektować się pyszną, sycącą i szybką sałatką. Można ugotować ryż, oczyścić pieczarki, ugotować i pokroić na mniejsze kawałki. Kropką nad „i” tego dania są odpowiednie zioła i przyprawy, takie jak czosnek, natka pietruszki, świeżo mielony pieprz oraz sól. Nie może oczywiście zabraknąć smakowitego majonezu, który połączy wszystkie składniki.

Jakie jeszcze sałatki można przygotować z dodatkiem pieczarek? Doskonale smakują w połączeniu z porem, papryką czerwoną, ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem i jajkami ugotowanymi na twardo. Jeszcze więcej smaku nadamy sałatce, polewając ją wyrazistym w smaku sosem np. z majonezu, kwaśnej śmietany i musztardy. Tak przygotowana idealnie uzupełni smak serwowanych mięs lub zastąpi kolację!

Sycące mięsne sałatki

Chcąc przygotować sycące sałatki, najczęściej wykorzystujemy mięso kurczaka. Sałatka gyros to jedna z propozycji, które cieszą się nieustająca popularnością. Składa się z kukurydzy konserwowej, żółtego sera, ogórków kiszonych i sałaty pekińskiej. Oczywiście wariantów tego dania może być o wiele więcej!

Mniej oczywistym pomysłem jest sałatka z białą kiełbasą i jajkami. Można do niej dodać paprykę czerwoną, jajka ugotowane na twardo, mix sałat, a na koniec – zwieńczyć wyrazistym w smaku sosem, przygotowanym z chrzanu, jogurtu naturalnego, majonezu, soli i pieprzu. A może sałatka z parówkami? Jedną z propozycji jest połączenie parówek, selera naciowego, papryki czerwonej, jajek ugotowanych na twardo, kukurydzy konserwowej i cebuli. Tym razem wszystkie składniki możemy połączyć nie za pomocą majonezu, ale sosu tatarskiego. Dobrym wyborem, z uwagi na charakterystyczny smak, może okazać się Sos tatarski w słoiku WINIARY.

Sałatka, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie drugiego dania, podwieczorku lub lunch w pracy, nie musi być nudnym daniem. Wykorzystując mniej popularne połączenia smaków, aromatyczne przyprawy i dodatki mamy szansę sprawić, że nawet tradycyjna sałatka z pieczarkami lub szynką nabierze zupełnie nowego charakteru!

Artykuł sponsorowany