Na smak wina wpływa wiele czynników. Ważna jest nie tylko receptura wina czy okres dojrzewania, ale także użyte odmiany winorośli. Istnieje wiele odmian winogron, a niektóre z nich rosną tylko w niektórych krajach. Rodzaj gleby, panujące warunki pogodowe oraz regionalne tradycje winiarskie odgrywają istotną rolę. Czynniki te mają kluczowe znaczenie zarówno dla aromatu, jak i smaku napoju.

Pomimo tego, że istnieje ponad 1300 odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji wina, łatwo jest wskazać te najpopularniejsze. Warto się z nimi zapoznać.

Przeczytaj również: Etapy dojrzałości winogron

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon charakteryzuje się przede wszystkim wytrzymałym drzewem, które bez trudu wytrzymuje zimę. Winorośl ta wytwarza kwiaty późno w sezonie, dlatego owocuje i dojrzewa dopiero jesienią. Szczep ten produkuje małe, ciemno-niebiesko-czarne winogrona. Kalifornia jest dobrym miejscem do uprawy tego szczepu.

Odmiana Cabernet może być również uprawiana w Australii i Nowej Zelandii. Australijska odmiana winogron pozwala na uzyskanie wyższego poziomu kwasowości i bardziej wyrazistego zapachu. Ze względu na nieco chłodniejszy klimat, odmiana nowozelandzka jest lżejsza i ma bardziej ziołowy bukiet.

Cabernet jest również bardzo popularny w Ameryce Południowej i Chile, gdzie stanowi aż jedną czwartą wszystkich win. Owoce tego regionu są intensywne, co sprawia, że jest to trunek bardzo słodki, o wysokim poziomie glicerolu. Często porównywany jest przez znawców wina do najlepszych roczników Bordeaux.

Nie zapominajmy o Włoszech. Cabernet Sauvignon jest odmianą znaną we Włoszech od 1820 roku. Z tego szczepu powstają słynne wina Sassicaia, Gaja i Gaja.

Pinot Noir

Burgundia to miejsce, z którego pochodzi winorośl Pinot Noir. Jest to generalnie najbardziej kobiecy ze wszystkich rodzajów win. Mają one delikatny czerwony kolor. Winorośl ta najlepiej rozwija się w dobrze zdrenowanych glebach. To dlatego, że jest bardzo podatny na gnicie. Pinot Noir nie jest znany z charakterystycznego aromatu. Wszystko zależy od tego, gdzie był uprawiany.

Charakterystyczne dla tego szczepu wczesne dojrzewanie sprawia, że idealnie nadaje się do uprawy w chłodniejszych regionach. Winogrona Pinot Noir można spotkać na północy Włoch, ale warto zaznaczyć, że są one wykorzystywane do produkcji różnych win. Winogrono to jest bardzo popularne we Francji, gdzie występuje w Burgundii i Alzacji. W tym ostatnim przypadku używa się go do produkcji szampana.

Pinot Noir jest popularny nie tylko w Europie, np. w Niemczech, ale także w Kalifornii, Oregonie i Australii, choć w chłodniejszych regionach.

Syrah

Odmiana Syrah pochodzi z miasta Shiraz położonego w południowo-wschodniej części Iranu. Jest łatwa w uprawie i daje znacznie większe plony niż szczep Cabernet Cabernet Sauvignon. Ma jednak swoje minusy. Może być trudno wyprodukować z niego wysokiej jakości wino. Jeśli jednak uda nam się to zrobić, jest to po prostu elektryzujące.

Australia jest w tej chwili domem dla Syrah. Można go uprawiać prawie wszędzie w kraju, ale najwięcej plantacji znajduje się w gorętszych regionach. Grange jest najbardziej znanym australijskim winem produkowanym z tego szczepu.

wino czerwone

Pinot Gris

Pinot Gris jest kolejnym winogronem, które mamy na naszej liście. Jest to pochodna od dobrze znanego Pinot Noir. Pochodzi również z Burgundii i ma ciemną skórkę, podobnie jak winogrono białe. Z tego szczepu powstają wina o ciemniejszej barwie, a czasem nawet różowawych refleksach.

Pinot Gris to winogrono, które uprawiane jest we Włoszech. Używa się go do produkcji wina Pinot Grigio. Popularny jest również na Węgrzech, Słowacji, w Czechach i Alzacji. Wytwarza się z niego wina o delikatnym smaku i bukiecie, niskiej kwasowości i delikatnym smaku. Co ciekawe, winogrona Pinot Gris trafiły również do Polski i powoli robią furorę.

Chardonnay

Chardonnay można uprawiać we Francji, Nowej Zelandii, zachodniej Australii, północnych Włoszech oraz na wybrzeżu Chile. Temperatura, w jakiej uprawiane są winogrona, wpływa na smak wina. W chłodniejszym klimacie, wina są bardziej orzeźwiające i mają wyższą kwasowość. W cieplejszym klimacie będą słodsze i bardziej oleiste.

Chardonnay jest również dozwolone do produkcji szampana. Łatwo go rozpoznać po etykiecie, na której znajduje się napis blanc de blanc.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc to ostatnia z najpopularniejszych odmian winorośli, którą będziemy omawiać. Znana jest z lekkich owoców i francuskiego pochodzenia. Winorośl ta posiada niezwykłą odporność na mączniaka i jest łatwa w uprawie. Można ją znaleźć w RPA i Nowej Zelandii, Chile, Australii, Chile, Australii i Kalifornii. Nie lubi jednak ekstremalnych temperatur. W tych krajach panuje chłodniejszy klimat do uprawy.

Sauvignon Blanc jest często łączone z Semmilon. W ten sposób powstaje Bordeaux. Sauternes powstają, gdy dodamy winogrona odmiany Muscadelle. Nie jest to jednak norma, gdyż istnieją inne rodzaje win, które powstają wyłącznie z Sauvignon Blanc.

Podsumowanie

Wino jest napojem alkoholowym, którego początki sięgają czasów starożytnych. Wino powstaje w wyniku fermentacji winogron. Istnieje ponad 1300 jego odmian. To właśnie odmiana winogron ma wpływ na smak, kolor i bukiet napoju. Ważna jest również receptura wina oraz miejsce, w którym leżakowało. Dzięki temu powstaje cała gama win, które mogą znaleźć się w menu restauracji.