Kanapki nie powinny być nudną opcją lunchu. Zebraliśmy kilka naszych ulubionych nadzień, które maluchy będą uwielbiały tworzyć i jeść. Dla dodatkowej inspiracji przeczytaj nasze wskazówki, jak stworzyć idealną, przyjazną dziecku sarnie. Od klasycznych kanapek klubowych po piknikowe bagietki i kiełbaski - te smaczne przepisy utrzymają je w ryzach przez cały dzień.

Wskazówki dotyczące robienia kanapek dla dzieci

Jakiego rodzaju nadzienia spróbować

  • Do kanapek można łatwiej wprowadzić wszelkiego rodzaju warzywa i smaki niż tylko położyć je na talerzu dziecka. Spróbuj rzeżuchy wodnej lub rukoli posiekanej zamiast rzeżuchy w kanapce z jajkiem; zioła i dymka można ubić w humus, a drobno posiekany seler można wymieszać z tuńczykiem majonezowym.
  • Tarta marchewka stanowi miły, słodki dodatek - dodaj odrobinę winegretu lub szczyptę lub kminek dla uzyskania bardziej wyrafinowanego smaku.
  • Konsystencję można dodać poprzez chrupiące warzywa, takie jak czerwona lub żółta papryka pokrojona w drobną kostkę, pokrojoną rzodkiewkę lub ogórek.

Wybieranie i mieszanie wypełnień

  • Dzieci uwielbiają wybierać nadzienia, układać talerz z różnymi opcjami i pozwalać każdemu wypełniać swoje własne kanapki lub bułki.
  • Dla starszych dzieci, które mogą mieć własny lunch w dniu szkolnym, wypełnij duże pudełko lub szufladę wegetariańską lodówki porcjami różnych białek (szynka, tuńczyk, jajko na twardo, ser, dipy fasolowe, itp.) i gotowym pokrojonym warzywem i sałatką, w ten sposób będziesz miał kontrolę nad tym, ile jesz, a obiad nie jest darmowy dla wszystkich składników potrzebnych do obiadu - lub miałeś nadzieję, że będzie trwał cały tydzień.

Jakich wypełnień należy unikać

  • Odsuń się od wszystkiego, co jest za mokre - nie ma nic gorszego niż zawilgocona kanapka.
  • Zachowaj wyjątkowo silny smak do minimum, w przeciwnym razie możesz obezwładnić inne nadzienia. Niewielka ilość posiekanych oliwek lub kaparów albo łyżka piccalilly może naprawdę podnieść kanapkę, jeśli twoje dziecko lubi takie rzeczy, ale zbyt wiele może być wręcz nieprzyjemne.

Który chleb wybrać

  • Będziesz wiedział, jaki rodzaj chleba lubią Twoje dzieci, i choć kuszące jest spróbować zmusić je do jedzenia różnych odmian, być może spróbuj nowych chlebów jako kromki tostów, zamiast marnować nadzienie kanapkowe.
  • Pomyśl o rodzaju chleba, którego używasz w związku z nadzieniem. Niektóre nadzienia, takie jak jajko majonez, są dość miękkie, więc będziesz potrzebować dość miękkiego chleba, w przeciwnym razie, gdy przegryziesz całe nadzienie, zgnieciesz je. Delikatna kanapka z kawałkami ogórka smakuje lepiej na łagodnym białym chlebie, który pozwala uzyskać połysk smaku. Sztywniejsze nadzienie, takie jak kromki szynki czy twardego sera lub śliskie kromki awokado, można stosować w mocniejszych pieczywach, takich jak zakwas, a wędzone ryby lub buraki dobrze łączą się z żytem, zwłaszcza jako otwarte kanapki.
  • To samo dotyczy bułek. Miękka bułka pasuje do miękkiego nadzienia jak majonez z krewetek, a chrupiąca bułka pasuje do plasterków salami.
  • Kawałki bagietki są często w połowie drogi do domu, miękki wewnątrz trzyma nadzienia jak majonez z tuńczyka, sałatki i mozzarella i pomidor dobrze podczas gdy chrupiąca skórka nie pójdzie miękka szybko.
  • Chleby Split pitta to także dobre kanapki i dopóki nie zrobisz dziury w dnie, są dobrym nośnikiem potencjalnie niechlujnego nadzienia, jak smażone jajko lub pokrojona na pół i ugotowana kiełbasa. Kanapka śniadaniowa to dobra rzecz na weekend.

Nasze 10 ulubionych nadzień do kanapek dla dzieci:

1. Kanapki dla dzieci w klubie

Nadzienia: bekon, sałata, pomidor, marchewka, ogórek i miękki ser.

Zaczynamy od klasyki, klub może wydawać się ostoją świata kanapkowego, ale dzieci nadal mogą bawić się oryginałem. Naprzemienne warstwy wędzonego boczku, chrupiącego warzywka, miękkiego sera i chleba razowego tworzą dobrze zrównoważoną kombinację smaków i tekstur. Pokrój na trójkątne kawałki i zabezpiecz papierowym kijem koktajlowym, aby uzyskać wyjątkowo pikantny kęs urodzinowy.

2. Jesteś gwiazdą sarny

Nadzienia: ser śmietankowy i czerwone pesto

Zaskocz swoje małe gwiazdki specjalnym przysmakiem w ich pudełku na lunch. Te super słodkie, gwiaździste sarny wypełnione są prostym serem i czerwonym smarem pesto, który z pewnością spodoba się młodszym wybrednikom.

3. Załadowane otwarte kanapki

Nadzienia: szynka i rzodkiewki, ogórek i koper, jajko i rzeżucha oraz krewetki z majonezem.

Chociaż technicznie są to raczej polewy niż nadzienia, dlaczego nie pozwolić dzieciom popisywać się swoimi wytworami na otwartych kromkach chleba. Wymyśliliśmy cztery smakowite kombinacje, które układają się wysoko nad podstawą majonezu ogórkowego: szynka i rzodkiewka; ogórek i koper; jajko i rzeżucha; oraz krewetki z majonezem. Te ładne ciastkarskie sarny będą dumne z miejsca na popołudniową herbatę do smarowania.

4. Kanapka z jajkiem i rzeżuchą

Nadzienia: jajka, majonez i rzeżucha (plus opcjonalnie sałata, pomidory, szynka lub ser).

Kolejną ulubioną potrawą rodziny - gotowane jajka, kremowy majonez i rzeżucha - jest zwycięska formuła nadzienia. Dzieci mogą delektować się tymi prostymi smakami lub udekorować sarny różnymi dodatkami, takimi jak sałata, pomidory, szynka czy ser. Wszystko, co pozostało do zrobienia, to rozłożenie maty piknikowej na trawniku i chrupnięcie.

5. Kanapka z kiełbasą z pesto

Nadzienia: kiełbasa, pesto, mozzarella, pieczona papryka czerwona i rukola.

Nastolatki są znane z rozwijania zdrowych apetytów. Więc kiedy głód uderza, obfita bułka z kiełbasą jest tutaj, aby pomóc. Nadaj temu komfortowemu jedzeniu klasycznego włoskiego stylu z dodatkiem świeżego pesto, mozzarelli i pieczonego pieprzu.